Co przemawia za piecem konwekcyjno-parowym?

Chyba nie można mieć wątpliwości co do tego, że zdecydowanie najważniejszymi urządzeniami na wyposażeniu gastronomii są akurat te, które służą obróbce termicznej potraw, a więc wszelkie mikrofalówki, piece czy też piekarniki. W tym wpisie chcielibyśmy odnieść się do szybko zyskujących na popularności pieców konwekcyjno-parowych. Dlaczego warto w związku z tym stawiać na takie piece i jakie przynoszą one korzyści?

Wiele zalet

W pierwszej kolejności trzeba odnieść się do zalet, jakie mają takie piece. Otóż trzeba pamiętać o tym, że są one bardzo funkcjonalne zapewniające między innymi gotowanie na parze, blanszowanie czy kombinowaną obróbkę termiczno-parową. To wszystko sprawia, że postawienie na takie piece pozwala nam przygotowywać wiele różnych potraw. Na tym zalety takich elementów wyposażenia gastronomii się nie kończą. Pamiętajmy tutaj bowiem o tym, że są one także mało awaryjne, a jakby tego było mało, nie narażają nas na wielkie straty finansowe związane z poborem energii.

Ograniczenia

Decydując się jednak na wyposażenia gastronomii w takie piece, trzeba mieć na uwadze, że nie służą one do przygotowywania wielkich ilości jedzenia. Dlatego też nie powinno się ich wykorzystywać do podgrzewania kilku porcji. Mimo wszystko wydaje się, że w restauracjach czy innych punktach gastronomicznych trudno sobie wyobrazić ich kuchnie bez tego praktycznego urządzenia. Jak najbardziej warto na taki piec konwekcyjno-parowy postawić i cieszyć się z jego funkcjonalności.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*